Kavicsfestés és kavicsművészet A-Z-ig

Művészfabrikáló

Művészfabrikáló

Magyar kavicsfestők- Első rész

Béres-Migléczi Karika - KARIKAVICS

2018. augusztus 31. - Művészfabrikáló

Már régóta tervezgettem, hogy sorozatot kellene írnom a magyar kavicsfestőkről. 

Aki már régebbóta követi az írásaimat itt most egy pillanatra zavarba jöhet.

Miért ír egy magyar kavicsfestő egy másik kavicsfestőről blogcikket? A kérdésre "Miért ne?" a válaszom :D

Legfőbb ok azt hiszem a sok közös vonás. Például mindegyikőnk kézműves, meg mindegyikőnk alkotó, ráadásul szívbéli alkotó.

Szenvedélyes kavicsgyűjtők és szenvedélyes kavicsfestők is vagyunk. Bizony!

A kavicsok központi szerepet töltenek be mindegyikőnk életében és még hosszan sorolhatnám, de tudom már inkább olvasnátok a cikket..haha :D

Így akkor fogadjátok sok szeretettel Béres-Migléczi Karika, a KARIKAVICS alkotóját. Kari zseniális társasjátékaival egyedi színfolt a kavicsfestők körében. Lássuk mit is mesél magáról és a méltán népszerű játékairól. 

 

"Béres-Migléczi Karika vagyok, a ’KARIKAVICS’ megálmodója.


Karikavics (főnév): Kőzetek természetes szétesése útján létrejött, folyóvíz által simára csiszolt, 5-6 milliméternél nagyobb átmérőjű, gömbölyded kődarabka, melyet fantáziám megfest és átlényegít.

Úgy gondolom "elműanyagosodott" világunkban igen is szükség van arra, hogy újra és újra visszanyúljunk a természet kincseihez. A kavicsokat a természet megalkotta, megformázta, én pedig továbbgondolom, festés közben egyenként elevenednek meg ujjaim között és válnak társasjátékaim főszereplőivé. 

A kavics iránti szerelmem régre nyúlik vissza. Bármerre jártunk, kirándultunk egy kavicsot mindig hazahoztunk emlékbe. Eredeti szakmám technika szakos tanító, így a kézműveskedés mindig is közel állt hozzám. E kettő találkozásából született a kavicsfestés, mely jelenleg hobbi és hivatás mezsgyéjén táncol.


2012. telén elhatároztam, hogy karácsonyra mindenkinek saját készítésű meglepetéssel fogok kedveskedni. Ekkor készítettem el első kavics társasjátékomat nővéremnek.


1_2.jpg

Mind családi, mind baráti körben nagy sikert aratott, így mivel a kavicsgyűjtéstől a festésen és hímzésen át minden pillanatát élveztem, sorra születnek az újabbnál újabb játékok.

2.jpg3.jpg4.jpg5_1.jpg6.jpg

Régi játékok újragondolásával, saját ötletek és egyedi megrendelések alapján dolgozom. 

A kavicsokat a dunakeszi és gödi Duna parton gyűjtöm párommal, aki szívesen segít ebben.

Csodálatos lelőhely, bármikor lesétálok tele zsebekkel, óriási kavicszsákmánnyal térek haza, de bármerre járok, legalább egy kavics mindig hazajön velem, így az újra felvett nadrág vagy kabát zsebében biztosan lapul egy.

Nagyon szeretem megérinteni, a kezemben tartani őket. Csodálom bennük, hogy annyira egyediek és megismételhetetlenek, tökéletlenségükben rejlő tökéletességükkel. Szórakoztató kihívás számomra, hogy olykor mit lehet belelátni egy-egy kavicsba, és hát néha igazán mókás kedvében volt a természet, mikor megalkotta.

10.jpg

Rengeteg lehetőséget rejtenek.

Ettől már csak az a nagyobb kihívás, ha fordítva, az elképzeléshez keresem a formát.


A társasjátékok mellett készítek kitűzőket, gyűrűket, kavicsképeket.

7.jpg8.jpg

9.jpg
Bármi is legyen, mindig az a célom, hogy ne pusztán egy dísztárgy vagy öncélú alkotás legyen, hanem legyen benne élet, játék, funkcionalitás. Munkáimban mindig tökéletességre törekszem, hogy ne legyen kilógó cérnavég vagy megfolyt ecsetvonás.
A kavicsok gyűjtögetés után alapos tisztításon esnek át, majd jöhet a válogatás forma és méret szerint. Első nálam mindig a játék gondos megtervezése, téma, forma, színvilág kiválasztása, majd ezekkel összhangban a játéktábla hímzése. Ezután jön a kavicsok alapozása, festése majd felkerül az adott minta és befejezésképpen kapnak egy lakkréteg kabátot, ami ellenállóbbá, tartósabbá teszi őket. Végül beköltöznek a kavics alakúra varrt filc tárolóba és várják új gazdájukat.

Ezek a játékok összehozzák a családot egy izgalmas versengésre, de akár egy baráti társaság központi mulatságává is válhatnak. Előfordult már, hogy egy anyuka keresett meg, hogy két lányának egyedi, névre szóló társasjátékot készítsek. Ez a megkeresés még bensőségesebbé tette a játék kivitelezését, mindemellett megmaradt az én alkotói szabadságom is.

Mit tanácsolnál annak aki most most szeretne belekezdeni a kavicsfestésbe?


Bátran kezdj bele, rendkívül izgalmas, hidd el fantasztikusan élvezni fogod! Mert kavicsot festeni jó!

 

Karikavics facebook oldalát  itt  találod: Katt ide!

Pingalda.hu hasznos témáira való feliratkozás: görgess az oldal tetejére és a jobb oldali oldaldoboznál ezt megteheted! :D

Várlak szeretettel a facebook csoportomba akár kavicsfestőként, akár nézelődőként, de érdeklődsz a kavicsfestés iránt: facebook csoport itt.

A cikkíró Instagram oldalát itt találod: katt ide!

A cikkíró Pinterest táblája pedig pedig itt: katt ide!

Korábbi cikkek is érdekelnek?  Itt olvashatod:

TOP 5 kavicslelőhely

Kavicskaktusz festése

Kavicskatica készítése

Fókuszban a kavicsegyensúly

Pingalda.hu avagy egy kavicsfestő bemutatkozása

Kavicsméhecske készítése

Kavicsok, mint mécsestartók

Ki volt az én felmenőm?

Te melyiket választanád?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pingalda.blog.hu/api/trackback/id/tr1214209071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása